Kroon op mijn werk – Djoke

Als kraamverzorgster kom ik bij heel veel gezinnen en heb ik al veel baby’s geboren zien worden. Het is een geweldige ervaring om ouders te mogen helpen met een fundament te helpen leggen onder het ouderschap. De eerste dagen vinden ouders het best spannend. Voor mij heel fijn om te merken dat iedere morgen weer blije ouders naar je uitkijken, want de nachten vallen niet mee voor de nieuwe ouders. Niemand die je vertelt dat een baby zo kan huilen, zoveel poepluiers kan maken in 24 uur tijd. En het voeden lijkt zo makkelijk, maar valt toch wel tegen.

De eerste dag laat ik ze nog een beetje wennen en als ik dan de volgende dag binnen kom met een pop onder de arm moeten ze lachen. Maar de pop is zo handig. Je kunt er mooi mee oefenen hoe je een kind vast moet houden met voeden. Maakt niet uit hoe onhandig je bent, de pop raakt nooit gefrustreerd. Later in de week leer ik de babymassage aan de ouders en gebruik ik de pop als voorbeeld. Veel ouders willen weten hoe je nu een draagdoek gebruikt en zie hier, weer komt de pop goed van pas. Ik heb wel eens een grap uitgehaald met de moeder van een gezin. We hadden geoefend met de pop in de draagdoek en toen kwam oma binnen, die had niet in de gaten dat haar kleinkind in haar eigen wiegje lag en liep vrolijk pratend naar de moeder en begon een heel verhaal tegen de pop. Wij hebben zo gelachen met zijn allen. Ik probeer altijd van de kraamtijd een feestje te maken en te zorgen voor lekkere ontbijtjes, lunch en fruithapjes. Als er tijd is kan ik het eten voorbereiden of koken. Een dag is zo weer om en na acht dagen laat ik meestal een gezin blij achter. Ze zijn eraan toe om het zelf op te pakken als gezin. Ik vertel altijd aan het begin dat ze blij zijn als ik ga, nee hoor zeggen de meesten dan zeer beleefd, het is zo gezellig en fijn dat je er bent. Maar gek hé, na die acht dagen zijn ze toch wel blij als ik ga. Vrolijk word ik uitgezwaaid door de hele familie, al dan niet voorzien van bloemen, bonbons of een fles wijn. Het valt me nog mee dat ze de vlag niet uithangen. Voor mij is het een kroon op mijn werk als ik een gezin goed verzorgd achter kan laten.

Natuurlijk is het ook wel eens minder leuk en zwaar, als een baby niet wilt drinken, de moeder moet kolven en vingervoeden en oververmoeid is. Soms is er wel iets aan de hand met een baby en moet je rustig de begeleiding doen die week. Het werk is beslist nooit saai. De hele week sta je ouders bij in een speciale periode van hun leven en geef je voorlichting over de zorg en de periode na de kraamtijd. Ik leg ook altijd uit dat het best wennen is in het begin en beslist niet altijd een roze wolk blijkt te zijn. Ik heb zelf een praktijk voor moeders en hun partner die nog een steun in de rug nodig hebben of te maken krijgen met een postpartumdepressie. Door het geven van voorlichting tijdens de kraamtijd kan veel leed worden voorkomen. Gelukkig gaat het bij de meeste ouders gewoon goed.

About the author  ⁄ Redactie

No Comments