Bevallingsplan – Maaike

Ik geloof er niet in, in een bevallingsplan. Naar mijn idee kan je een bevalling niet plannen. Wat vooraf lekker lijkt, kan verschrikkelijk zijn op het moment dat je weeën hebt. Ik wilde bijvoorbeeld de weeën opvangen onder de douche. Er stond een stoel in de badkamer klaar en toen ik midden in de nacht mopperde dat ik onder de douche wilde, werd alles meteen heel lief voor me klaar gezet. Ik heb denk ik een minuut onder de douche gezeten en wilde maar één ding; er onderuit en wel nu!

Toch begint de verloskundige er bij mijn tweede zwangerschap meteen weer over. Ik ben natuurlijk geen expert, maar wel een ervaringsdeskundige inmiddels. En zo’n plan is niets voor mij, maar levert me wel mooie verhalen op.

Amerikaans bevallingsplan
Na de eerste bevalling bleek de kleine een longontsteking te hebben en moesten we ruim een week in het ziekenhuis blijven. Na een paar dagen zat ik hem ’s avonds te voeden in een kamer met twee andere baby’s en hun moeders. Eén van hen was een Amerikaanse. We praatten wat en de bevalling kwam ter sprake. Het was voor haar ook allemaal heel anders gelopen dan verwacht.

Masseuse
Om te beginnen had ze de laatste week voor de uitgerekende datum haar masseuse over laten komen uit Amerika. Dat leek haar wel prettig om de laatste zware dagen te verzachten. Na een week ging de masseuse zoals afgesproken weer naar huis, maar nog geen baby. De baby kwam pas een week later en dus had ze die laatste week de hele week zonder masseuse gezeten!

Piano
Toen de weeën begonnen, liep het weer anders. Ze had met een vriendin die ook het conservatorium had gedaan afgesproken dat de vriendin piano zou spelen en zij zelf zou gaan zingen. Dat leek haar een perfecte manier om de weeën op te vangen. Maar al snel moest ze toch naar het ziekenhuis. En wat denk je? Daar was geen piano!

Nou zijn dit in mijn ogen wel extreme voorbeelden. Natuurlijk is het goed om na te denken over zaken als pijnbestrijding. Maar ook daarvoor geldt dat het anders kan lopen dan je denkt. Mijn advies is dan, laat het los. Ik denk dat je een bevalling gewoon maar moet laten gebeuren, dan is het al spannend genoeg. Als het ook nog aan verwachtingen moet voldoen, wordt het alleen maar zwaarder.

About the author  ⁄ Redactie

Related Posts

No Comments