Chocolade tijdens de zwangerschap

Chocolade, welke vrouw lust dit niet? Veel vrouwen kun je er ’s nachts voor wakker maken. Misschien is tijdens de zwangerschap de drang er wel veel hoger naar chocolade. Maar is het eigenlijk wel verstandig om chocola te eten? Hier lees je wat de voordelen en nadelen zijn van het eten van chocola tijdens de zwangerschap.

Nadelen

  • Veel suiker en vet. Hier kan je snel dik van worden. Vooral voor zwangeren is het heel belangrijk om gevarieerd en gezond te eten omdat deze voedingsstoffen ook goed zijn voor de baby. Als je te veel chocolade eet, heb je daarna vaak geen zin meer in ander eten en dit is nou net wat zo belangrijk is.
  • Chocola heeft een hoog cafeïne gehalte en te veel cafeïne  kan leiden tot een lager geboortegewicht. Erger nog: het kan leiden tot een miskraam. Experts adviseren maximaal 100 milligram per dag. Dit zegt je misschien helemaal niks; in 100 gram chocola zit bijvoorbeeld 40mg cafeïne. Dit is vergeleken met een kop koffie (80 milligram) echt heel weinig. En toch is oppassen met chocolade geen overbodig advies want wij vrouwen houden wel van een reepje chocolade van zo’n 300 gram.

Voordelen

  • één heeeeeel groot voordeel: je krijgt een blije baby van chocola! Dit is wetenschappelijk bewezen. De universiteit van Helsinki heeft dit onderzocht door te kijken wat het effect was op zwangere vrouwen die veel chocolade aten. Het resultaat was dat de baby actiever waren en lachten veel meer. Dit komt door stofjes zoals endorfine die het geluksgevoel bevorderen.

Welke chocolade?

Pure chocolade is over het algemeen de gezondste variant. Deze bevat veel minder suiker dan melkchocolade en witte chocolade. Witte chocolade bevat het minst voordelen maar pas op: pure chocolade bevat dan weer het meest cafeïne!

Van chocolade mag je dus met volle teugen van genieten, alleen met mate. Dan is er niks aan de hand. Een verslaving beginnen is dus niet zo’n goed idee, maar bij een kop thee met een stukje chocola (of twee) is dus absoluut toegestaan! enjoy!

About the author  ⁄ Redactie

Comments are closed.