De eerste paar weken!

Eén streepje op de zwangerschapstest. Daarna nóg een zwangerschapstest om het zeker te weten. Maar na twee keer een positieve uitslag is het wel zeker. Je bent zwanger! Gefeliciteerd! Maar, en dan? De meeste vrouwen komen er achter dat zij zwanger zijn als de menstruatie uitblijft, tussen de 2 en 4 weken na de bevruchting. Maar wat is nu belangrijk om te doen? 

 

tool-317111_1920

Nog niets zeggen
Het is misschien moeilijk, maar dokters en verloskundigen raden aan om de eerste 12 weken nog niemand te vertellen dat je zwanger bent. Dit omdat een kans op een miskraam in de eerste drie maanden van de zwangerschap 80% groter is dan daarna. Tijdens de termijnecho kan precies worden vastgesteld hoe lang je al zwanger bent, of het hartje goed klopt en of er spraken is van een eenling of een meerling. Na deze echo hebben jullie dus meer zekerheid dat het met jullie kindje goed gaat en kunnen jullie het met een gerust hart vertellen aan vrienden en familie. Vanaf ongeveer de 14de week van de zwangerschap kan je buik beginnen met groeien dus voor die tijd is ook nog niet te zien dat je zwanger bent.

Foliumzuur
Vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn worden aangeraden om dagelijks foliumzuur te slikken. Normaal wordt dit gewoon uit de voeding gehaald, maar zwangere vrouwen wordt aangeraden om 400 microgram per dag bij te slikken. Het is het beste als er vanaf 4 weken voor de bevruchting mee begonnen wordt, voor veel vrouwen hetzelfde moment als ze stoppen met anticonceptie. Na de tiende week van de zwangerschap is extra foliumzuur niet meer nodig.

Foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd, verkleint de kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje, neutrale buisdefect, hazenlip en open gehemelte. Vanaf dag een van de bevruchting wordt het zenuwstelsel van de embryo aangelegd en foliumzuur draagt bij aan de vorming hiervan.

Zwangerschapssymptomen
Meteen na de bevruchting gaat je lichaam anders werken. In het begin zie je natuurlijk nog niet dat een baby in je groeit, maar je kan het wel al merken aan allerlei verschillende dingen. Het is heel goed mogelijk dat je zelfs voordat je weet dat je zwanger bent, al erg vermoeid bent. Dit kan voorkomen binnen een week na de bevruchting. Door hormonale veranderingen kan dit in het begin lijken alsof hier geen aanwijsbare aanleiding voor is. Tussen de twee en acht weken ervaren veel vrouwen misselijkheid; de ochtendmisselijkheid. Er zijn ook vrouwen die hier ’s middags en s’avond last van hebben.  Vanaf de tweede week is het ook mogelijk dat je borsten gevoelig worden en gaan opzwellen. Veel vrouwen groeien een aantal cups als ze zwanger zijn.

De eerste paar weken zijn, als het goed is, weken dat alleen jij en je partner weten dat jullie een kindje verwachten! Geniet in deze periode van elkaar en probeer je alvast op een paar dingen te oriënteren. Zoals namen, geboortekaartjes en de babykamer.

 

 

About the author  ⁄ Redactie

Comments are closed.