Is de kraamzorg veranderd vergeleken met de jaren vijftig en zestig? – Djoke

Vroeger
Eigenlijk is de kraamzorg in grote lijnen hetzelfde gebleven. De vrouw van nu is veel mondiger en ook de kraamverzorgster van nu weet haar woordje te doen. Vroeger was de dokter de baas en zijn wil was wet. Als kraamverzorgster moest je doen wat hij zei. Als de tijd van bevallen was aangebroken, werd het kraambureau ingeschakeld. De kraamverzorgster kwam op de fiets  met een koffer met schorten en een nachtpon achterop, zij bleef ook slapen. Ze leidde het gezin met strakke hand. Na de geboorte werd de baby gelijk aangekleed en de moeder zag haar baby dan pas, fris gewassen. Vervolgens bleef de moeder tien dagen in bed en mocht de eerste dag alleen plat liggen, de tweede dag een kussentje onder haar hoofd en zo werd dit langzaam opgebouwd. In die tijd werd zij twee keer per dag gewassen op bed en plassen deed ze op de po. De moeder droeg in die tijd een sluitlaken zodat haar buikspieren eerder in model kwamen. Bij stuwing werd er gebruik gemaakt van koolbladeren en er werd streng gelet op rust, reinheid en regelmaat. Voeden deed je strak om de drie uur, anders werd de baby verwend. De eerste 24 uur kreeg een baby helemaal geen borstvoeding, maar een paar lepeltjes water met suiker. Na de voeding werd de baby in zijn eigen bedje gelegd. In die tijd werd er goed gelet op het wassen van de handen. Voorheen bleek een slechte hygiëne een bron van risico bij het overlijden van pasgeboren baby’s. De kraamverzorgster verschoonde iedere dag het   kraambed, voor tien uur ’s morgens had de kraamverzorgster alles aan kant inclusief het babybad .Voorafgaand aan het bad deed de kraamverzorgster lekker de kleertjes om een warme kruik. In die tijd droegen kinderen een borstrok en een stoffen luier die werd gevouwen in een vliegermodel. Kindjes werden in die tijd ook vaak op een rubberen matje gelegd met gaatjes en een vangbak in bed, hierin werden de plasjes en poepjes opgevangen. Dit was wel zielig met blote billen op zo’n koud matje. Maar het scheelde wel met de was. Voor op schoot had je een plastic schootkussen, ook handig tijdens het voeden, want het lekte vaak door met die stoffen luiers. Ook in die tijd hadden de moeders rond de derde dag een huildag. Na tien dagen kwam de moeder uit bed en stond er gelijk alleen voor. In die jaren moest je als vrouw stoppen met werken. In die tijd konden vrouwen wel meer terugvallen op familie en er waren vaak grote gezinnen. Vrouwen werkten niet buiten de deur en vaders stonden meer langs de zijlijn, opvoeden en verzorgen was vrouwenwerk.

Tegenwoordig
Tegenwoordig is er een goede samenwerking tussen verloskundigen en de kraamverzorgster. Er wordt gebeld naar het kraambureau en de kraamverzorgster komt met haar auto naar je toe, mobieltje mee en een  navigatiesysteem om de weg te wijzen. Maar baby’s worden nog steeds op dezelfde manier geboren. Al wordt er vaker gekozen voor ziekenhuis en geboorte centra. De moeder van nu staat na de bevalling vaak gelijk onder de douche. Bij stuwing gebruiken we nog steeds  koolbladeren. Rust, reinheid en regelmaat spelen ook nu nog een grote rol, maar dan op een moderne manier. Tegenwoordig kennen wij het voeden op verzoek  en wordt er gelet op een goed hechtingsproces. De baby mag lekker lang bij de moeder liggen na de geboorte.  Vaders worden bij dit proces betrokken en liggen ook lekker met de baby op hun buik. Zij badderen en verschonen hun kindje en draaien mee in het huishouden. Van vaste badtijden wordt makkelijk afgeweken en de baby gaat lekker met mama onder de douche. In deze tijd kan men alles opzoeken op internet, er zijn boeken en tijdschriften en je kunt twitteren met andere ouders. Vrouwen van nu werken vaak en hebben zwangerschapsverlof. Grootouders worden ingeschakeld om op te passen en er zijn goede mogelijkheden voor kinderopvang. Dit is natuurlijk anders dan vroeger, maar in grote lijnen worden nog steeds dezelfde dingen gedaan.

Gelukkig bestaat  kraamzorg nog steeds. Laten we dit koesteren.  Waar vind je nog acht dagen zorg aan huis om een fundament te leggen onder het ouderschap?

About the author  ⁄ Redactie

No Comments