De laatste loodjes met een stuitligging in Colombia

In de wachtkamer
De babykamer is helemaal af, het ziekenhuiskoffertje staat klaar, alle kleertjes zijn gewassen en op maat gesorteerd. Mijn energie vermindert met de dag en ik slaap steeds slechter, dus wat mij betreft mag de baby nu wel komen. Tegelijkertijd besef ik me heel goed dat ik mijn (nacht)rust na de bevalling kan vergeten, dus ergens hoop ik dat de baby nog even op zich laat wachten. Erg dubbel allemaal.

Stuitligging
Deze week ben ik 37 weken zwanger en vandaag heb ik een echo gehad, waaruit bleek dat de baby in stuitligging ligt. Volgens de arts kan hij nog draaien. Mocht hij volgende week nog in stuit liggen, dan wordt er toch écht een keizersnede ingepland in de 39e week. Uitwendig draaien wordt hier ab-so-luut niet gedaan, omdat de placenta dan kan scheuren en men dat risico niet wil nemen.

Stuitligging

Mocht Junior toch nog zelf draaien, dan wordt er gewacht tot de 40e week en daarna wordt de bevalling opgewekt. In tegenstelling tot Nederland, wordt er in Colombia dus niet gewacht tot week 42, aangezien dit kritieke gevolgen (zuurstoftekort) voor de baby kan hebben. Het privé gezondheidssysteem in Colombia is erop gericht om eventuele risico´s zoveel mogelijk uit te sluiten.

Mocht alles toch volgens het boekje gaan en de bevalling spontaan op gang komen, dan is onze gynaecoloog 24/7 beschikbaar om de bevalling te begeleiden. In contrast met de openbare ziekenhuizen, krijg je in de privé kliniek een eigen kamer toegewezen en hoef je je geen zorgen te maken dat je baby of je spullen gestolen worden”, aldus de gynaecoloog. Blijkbaar komt dit in publieke ziekenhuizen wél regelmatig voor, onze huishoudelijke hulp had mij ook al gewaarschuwd voor diefstal tijdens of na de bevalling.

Geboorte aangifte
Een ander voordeel van de privé kliniek is het gemak van de geboorte aangifte. Blijkbaar komt er gewoon een ambtenaar langs in de kliniek, die je gegevens noteert en ervoor zorgt dat je een geboortecertificaat ontvangt. Je moet overigens niet vergeten dat Colombianen (net als Spanjaarden) twee achternamen registreren; een kind draagt zowel de naam van de vader als de moeder, in ons geval dus Breton-Bogaards. Als je vergeet je meisjesnaam door te geven, dan krijgt je kindje tweemaal dezelfde achternaam, zoals een Deense vriendin laatst overkomen is. Haar kindje is als Christensen-Christensen geregistreerd door de Colombiaanse autoriteiten. Gelukkig kan ze dit via een naamswijziging bij de ambassade weer laten wijzigen, maar daar komt een hoop papierwerk aan te pas.

Feestdagen
Maar voordat de uitgerekende datum in zicht is, hebben we eerst nog een paar feestdagen tegoed. Niet alleen katholieke feestdagen (Colombia is extreem katholiek), ook Vaderdag wordt hier groots gevierd. In verband met de verkiezingen is Vaderdag zelfs een dagje verzet! Het lijkt erop dat Colombianen sowieso elke gelegenheid aangrijpen om feest te vieren. De vakantieperiode op het kinderdagverblijf is zelfs aangepast aan het WK Voetbal in buurland Brazilië. In vergelijking met Nederland heeft Colombia enorm veel nationale feestdagen, waarop mensen officieel een (betaalde) vrije dag krijgen. Volgens Quest zelfs het meeste aantal ter wereld, namelijk 17! Maar voor ons wordt de geboortedatum van ons zoontje natuurlijk de allerbelangrijkste dag van 2014…..

Ooievaar\

Illustratie: Janita Dijkstra, www.boefjespost.nl

About the author  ⁄ Redactie

Related Posts

Comments are closed.