De (positie)broek aan in huis! – Peter

Mannen, gefeliciteerd. Je vrouw is zwanger, jullie zijn in verwachting. Voor je vrouw breekt er nu een bijzondere tijd aan. Ja, ook voor jou, dat zei ik ook tegen mezelf, maar geloof me; de zwangerschap en de bevalling zijn toch echt van haar. Voor jou zijn zojuist negen maanden van machteloosheid en emotionele eenzaamheid ingegaan.

Van nu af aan gaan alle gesprekken op feestjes en partijen over je vrouw en je ongeboren kind. Urenlang zul je moeten aanhoren hoe de bevalling bij je buren verliep, hoeveel centimeter ontsluiting je schoonzus had, hoe ver je oma was uitgescheurd en als je een beetje pech hebt, krijg je ook nog de bloederige foto’s in je handen gedrukt.

Thuis hoor je aan hoe je vrouw haar hormonen onder bedwang probeert te houden en onder invloed van die hormonen de meest idiote dingen zegt. Vervolgens moet je je door boeken vol informatie over de zwangerschap wurmen, een politiek debat over de babykamer voeren en de naam van de kleine nog kiezen. Maar gelukkig mag je mee naar de pufclub, waar de instructrice van je mannelijkheid niets heel laat. Maar je vrouw vond het fijn dat je meeging!

Heb je als man dan helemaal geen taak? Jazeker wel. Je komt erachter dat je anders loopt, anders kijkt en anders denkt. Als je samen over straat loopt, houdt je de omgeving heel scherp in de gaten, op de fiets neem jij de buitenkant, in de auto rijdt je tien km/u zachter en degene die ook maar geïrriteerd haar kant op kijkt, kijk jij ook geïrriteerd aan. Jij wordt de beschermer van vrouw en kind. Dat is jouw taak.

Op diezelfde feestjes zorg jij ervoor dat ze niet per ongeluk wijn drinkt, je houdt de rauwmelkse- en de blauwaderkaas ver uit haar buurt en als de verhalen over al die andere zwangerschappen te bloederig en pijnlijk worden, offer jij je op door te faken dat je moe bent. Heeft ze nog (of alweer) honger? Dan rij jij om 23:00 uur langs de MCdrive alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Thuis loop je tevreden nog een keer naar boven om de sloffen te pakken die ze vergeten was. Met liefde pak je een kleedje en zorg je ervoor dat ze het niet koud heeft tijdens de Champions League finale (yeah right, alsof de tv jouw domein blijft, sorry heren). Je geeft haar voortdurend gelijk en tilt haar zelfs naar boven als het moet. En dat alles voor het meest machteloze dat je als man ooit zal meemaken, de bevalling zelf. Maar daarover vertel ik je alles volgende maand! Succes de aankomende dagen!

About the author  ⁄ Redactie

No Comments