What’s the name – Djoke

Kraamhulp, kraamverzorgster, babyzuster, dokter, kraamverzorgende, maatschappelijk werkster, psycholoog, vraagbaak, poetshulp, kokkin, steun en toeverlaat etc. Allemaal van toepassing op de kraamverzorgende anno 2012. Nu was ik zaterdag jl. op de Nationale Kraamzorgdag en daar werd gesproken over wat nu de beste benaming zou zijn. Kraamexpert? Ook een mooie term.

Beschuitjes smeren? Of meer?
Vaak komen wij nog tegen dat mensen denken dat wij er zijn voor de schoonmaak en achterstallige was of alleen maar beschuitjes smeren en koffie zetten.

Het tegendeel is waar natuurlijk. In een eerdere column heb je kunnen lezen wat een kraamverzorgende allemaal doet. Maar vooral is zij je steun en toeverlaat gedurende acht tot tien dagen. Alleen heb je daar nog niet zo veel beeld bij van te voren. Zelf vertel ik tijdens voorlichtingsavonden bij de verloskundigen wat het vak inhoudt en dan merk je dat mensen nog niet verder denken dan de bevalling, daarna zien ze wel weer verder.

Steun en toeverlaat.
Toch handig om je wel hierin te verdiepen. Je hoort  in de wandelgangen veel horror verhalen over de kraamverzorgende. Nou de praktijk valt gelukkig wel mee. We zijn geen kenaus in gesteven schorten, maar frisse jonge en oudere vrouwen met passie voor ons vak. Goed geschoold en gek met ons vak, want wie werkt er nu acht dagen achter elkaar zonder te mopperen, en staat midden in de nacht vrolijk op om naar een bevalling te gaan, ja de kraamverzorgende ( en verloskundige natuurlijk). Waar vindt je dit nu, acht dagen begeleiding door een deskundige, die je helpt met hoe voor een kindje te zorgen, dit in te plannen in je gezin en je met raad en daad bij te staan.

Het is handig om samen te bespreken wat je wel en niet nodig vind en er blij mee zijn dat er iemand voor jullie is. Maak alles goed bespreekbaar en geniet van de kraamtijd al is dit ook een heftige periode in je leven, maar zo bijzonder dat dit kan in ons Nederland.

About the author  ⁄ Redactie

No Comments