Fit to Fly

Inmiddels ben ik 25 weken zwanger, zo´n 5 kilo aangekomen en volgens de laatste onderzoeken “Fit to Fly”, dus ik heb een doktersverklaring gekregen om straks zonder gedoe het vliegtuig richting Europa in te stappen.

Kinderarts
Gisteren heb ik ook de kinderarts ontmoet die ons kleintje straks gaat begeleiden, een dame die een stuk jonger is dan ikzelf. Eigenlijk fungeert zij als een soort tussenvorm tussen verloskundige, kraamconsult en consultatiebureau. Vandaag begreep ik dat de kinderarts bij de bevalling aanwezig zal zijn om de eerste babycontroles uit te voeren. Ze is er dus niet voor mij, maar voor de baby. In Colombia blijven moeder en kind sowieso een nachtje in de kliniek ter observatie, ook als er geen complicaties zijn. Alles wat je in Nederland uitgelegd krijgt door de kraamhulp, wordt hier in de kliniek uitgelegd en daarna mag je thuis opnieuw het wiel uitvinden.

Ook Joaquim wordt vanaf nu begeleid door de kinderarts, die een stuk rigoreuzer te werk gaat dan het consultatiebureau in Nederland. Zonder specifieke reden werd Joaquim doorverwezen naar de oogarts en de tandarts voor een uitgebreide controle. Verder moeten we een echo laten maken van zijn teelballen, terwijl het consultatiebureau in Nederland daar nooit iets over gezegd heeft. Ik vraag me af of deze onderzoeken echt nodig zijn, of dat dit gewoon een manier is om (nog) meer geld te verdienen in de geprivatiseerde Colombiaanse gezondheidszorg. Voor de inentingen kreeg ik een foldertje mee, waarin vaccinaties aan huis gepromoot worden. Je belt simpelweg een nummer, dan komt er een busje voorrijden met de benodigde inentingen, je betaalt in cash en hop…. je kind is gevaccineerd. Lijkt me medisch gezien niet echt verantwoord, dus ik kies ervoor om gewoon ouderwets naar een vaccinatiecentrum te gaan.

Colombia versus Nederland
Ook met onze werkster loop ik tegen diverse cultuurverschillen aan (een luxe problem, ik weet het…..). Zo had ze bijvoorbeeld nog nooit een stofzuiger gezien en maakt ze de vloer liever schoon met stoffer en blik. Ook had ze geen idee hoe ons bed verschoond moest worden, aangezien er in Colombia geen dekbedden en hoeslakens worden gebruikt. De bereiding van de lunch (dat is hier de hoofdmaaltijd) heeft ook tot grappige discussies geleid. Ze is gewend om enorme hoeveelheden suiker, zout en vet te gebruiken in het eten. Het populaire Colombiaanse gerecht “Bandeja Paisa” bijvoorbeeld bevat zo’n 2.000 calorieën! Ik heb haar uitgelegd dat wij liever zo natuurlijk mogelijk eten, zeker nu ik zwanger ben. Ze vindt ons maar een stelletje gezondheidsfreaks, maar probeert er gelukkig het beste van te maken en verwent ons met de heerlijkste fruitsalades en Colombiaanse maaltijden waar ze zelf een gezonde twist aan geeft. Zo leren we een beetje van elkaars (eet)gewoonten en vinden we vanzelf een gulden middenweg….

Bandeja PaisaBandeja Paisa

Langzaamaan raken we steeds meer gewend aan ons leventje hier. Ik ben benieuwd of we straks, na onze trip naar Frankrijk en Nederland, weer makkelijk in het Colombiaans ritme meegaan of dat we opnieuw een aanpassingsfase ingaan. Hopelijk niet, want als ons kleintje straks geboren wordt, begint er weer een hele nieuwe fase!

About the author  ⁄ Redactie

One Comment

 • Beantwoorden
  Louise
  22/03/2014

  Nou nou das zeker een groot probleem hihi. Advies uit Nederland , zelf koken??
  Gekheid, cultuurshock! Laat niet al teveel rommelen aan je kindjes hoor.
  Hier alles oké. Zit momenteel in jordanie. Heb geweldige reis gedaan. Vertrek vandaag weer Naar kikkerland.
  Jullie lekker naar Nederland strakkies
  Nu dit wad t weer.
  Veel liefs van ons en tot gauw dan ! Xx✈️✈️