Kerstrecepten

Nog precies een week en dan is het eerste Kerstdag! Ben jij al voorbereid? En wat gaan jullie doen? We hebben voor twee overheerlijke hoofdgerechten die niet moeilijk voor te bereiden zijn, maar ons wel heel lekker leken! Als eerste zie je de varkensrollade met knoflook en tomaat en als tweede vertellen wij hoe je perfect gebraden kalkoen maakt! Lees het hier!

1. Varkensrollade met knoflook en tomaat

Wat heb je nodig:

–          1 Varkensrollade (ca. 900 g)
–          1 bol knoflook
–          ½ potje zongedroogde tomaten (á 195 ml)
–          1 bakje rozemarijn (15 g), alleen de naalden
–          75 g boter
–          6 el crema di balsamico (flesje 150 ml)
–          Ovenschaal (20 x 30)

 Bereiding:

 1. Voorbereiden : prik met een puntig mes ca. 15 inkepingen van 3 cm diep in de rollade, gelijkmatig verdeeld over het vlees. Snijd de inkepingen in de gaten van het netje, zodat het netje heel blijft.
2. Verwijder de velletjes van de knoflook en snijd grote tenen in de lengte doormidden.
3. Vul de inkepingen met de knoflook, tomaat en de rozemarijn. Bestrooi royaal met peper en zout.
4. Verhit de boter in de vuurvaste braadpan of een koekenpan en braad het vlees in 6 min. rondom bruin. Laat afkoelen en bewaar het afgedekt in de koelkast als u de rollade niet meteen gaat braden.
5. Laat de rollade in ca. 30 min op kamertemperatuur komen.
6. Verwarm de oven voor op 150 C.
7. Bak het vlees in de oven in de braadpan of een ovenschaal in ca. 45 min. gaar.
8. Lepel na 30 min. het bakvet over het vlees en bestrijk de bovenkant met een kwastje met de balsamico.
9. Neem uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat 5 min rusten.
10. Verwijder het netje en snijd de rollade in plakken.

 2. Gebraden kalkoen

 Wat heb je nodig:

 –          Één grote hele kalkoen : Nek en ingewanden verwijderd.
–          500g grof zout
–          125 g boter, gesmolten
–          2 grote uien, geschild en gehakt
–          4 wortels, geschild en gehakt
–          4 stengels bleekselderij, in stukjes
–          2 takjes verse tijm
–          1 laurierblad
–          250ml droge witte wijn (eventueel een non-alcoholische wijn)

 Bereiding (begin een dag van te voren!):

 1. Wrijf de kalkoen van binnen en buiten in met grof zout.
2. Leg de kalkoen in een grote soeppan en bedek met koud water.
3. Zet in de koelkast en laat de kalkoen 12 uur of een nacht in het zoute water staan.

12 uur later..

4. Verwarm de oven voor op 180C/gasovenstand.
5. Spoel de kalkoen goed af en gooi het zoute water weg.
6. Smeer de kalkoen in met de helft van de gesmolten boter.
7. Leg de kalkoen met de borstzijde naar beneden op een rooster in een ondiepe braadslee.
8. Vul de buikholte van de kalkoen met 1 ui, de helft van de wortels, de helft van de selderij, 1 takje tijm en het laurierblad. Strooi de overgebleven groenten en tijm op de bodem van de braadslee en bedek met witte wijn.
9. Braad de kalkoen onbedekt in 3,5 of 4 uur in de voorverwarmde oven, tot de interne termeratuur van de dij 80 graden C bereikt.
10. Draai na 2/3 van de braadtijd de kalkoen voorzichtig om met de borstzijde boven en smeer in met de resterende boter.
11. Laat de kalkoen 30 minuten staan alvorens aan te snijden.

De gerechten komen uit de allerhande en allrecipes

About the author  ⁄ Redactie

No Comments