Keuzes, keuzes, keuzes – Maaike

Je hoort mij niet zeggen dat vroeger alles beter was. Wat weet ik daar van? Maar ik ben me wel bewust van de moeilijk keuzes die je nu tijdens een zwangerschap hebt  en vroeger niet had. Maar is dat een voor- of nadeel?

Combinatietest
Je kan er nu bijvoorbeeld voor kiezen een combinatietest te doen waarbij de kans op drie chromosomale afwijkingen wordt berekend. We hebben er bij beide zwangerschappen voor gekozen deze test te doen. De eerste keer was de uitslag goed, maar bij de tweede liep het anders. De echo was goed. Er was niets afwijkends gezien en het begon tot ons door te dringen dat ik zwanger was. Even plassen (ik moest erg nodig door de volle blaas die ik moest hebben tijdens de echo) en bij binnenkomst kwam meteen de uitslag: niet goed. De kans dat de baby het syndroom van Down had, was 1 op 40. Ook de kans op andere afwijkingen was veel groter dan gemiddeld. En dan?

Vanaf dat moment ging het snel. Zodra we thuis waren, belde de verloskundige. Hij had een afspraak in het ziekenhuis gemaakt voor die middag om de mogelijkheden (vlokkentest of vruchtwaterpunctie) te bespreken. Weer een keuze. Maar waarschijnlijk kon een vlokkentest niet meer (die kan maar een aantal weken) en moesten we uitgaan van een vruchtwaterpunctie. Dus geen keuze?

Vlokkentest
De gynaecoloog besloot dat hij een vlokkentest nog wilde doen en voor een vruchtwaterpunctie moesten we weken wachten. Toch keuze. De vlokkentest kon over een paar dagen gedaan worden. De keuze was snel gemaakt. We wilden niet langer wachten.

Gelukkig was de uitslag goed. Wel moesten we er rekening mee houden dat er bij de 20-weken echo een ernstige afwijking gevonden kon worden. Het bleef dus spannend.

Tijdens het wachten wilden we niet nadenken over wat er mis kon gaan, maar dat deed ik toch. Ik heb er veel over nagedacht. We hebben er ook over gesproken welke keuzes we moesten maken als het niet goed was, maar we ook wilden niet te ver vooruit denken. Alles stapje voor stapje.

De 20-weken echo was helemaal in orde. Gelukkig is het voor ons dus niet zo ver gekomen dat we voor echt moeilijke keuzes zijn komen te staan, maar ik besef me wel heel goed dat het anders had kunnen lopen.

Genieten
Genieten van mijn zwangerschap heb ik niet gedaan. Eerst niet doordat ik nog niet echt besefte dat ik zwanger was. Daarna niet omdat het helemaal fout kon gaan. En later niet omdat ik het gewoon niet meer durfde. Alle uitslagen waren goed, maar het bleef te spannend.

Zijn dit soort keuzes nou een voor- of nadeel? Misschien moet ik het eigenlijk niet hebben over keuzes, maar over beslissingen. Het is eigenlijk te zwaar om voor ‘keuze’ door te gaan. Ik ben in ieder geval blij dat de mogelijkheden er zijn: dat je je kan voorbereiden als er iets niet goed is. Emotioneel kan dat wellicht niet, maar medisch wel. De keerzijde is dat de uitslag je onnodig zorgen kan baren. Toch zou ik het niet anders gedaan hebben. Het klinkt makkelijker als je de keuze niet hebt, maar ik vind het een voordeel dat we ze wel hebben. Ik ben met mijn neus op de feiten gedrukt, maar daardoor ook dankbaarder dat het goed is gegaan: we zijn de trotse ouders van twee lieve jongens.

About the author  ⁄ Redactie

Related Posts

No Comments