Kramen bij mensen van een andere cultuur – Djoke

Wat mijn beroep nu zo bijzonder maakt, is natuurlijk de geboorte van een kindje. Maar ook het kramen bij verschillende culturen. Er is al verschil of je nu kraamt in de Achterhoek of in een stad als Arnhem of Nijmegen. Maar dan heb je ook nog al onze nieuwe medelanders en die nemen toch zoveel mooie dingen met zich mee waarvan je kunt leren.

Afghaanse familie
Zo kraamde ik eens  bij een Afghaanse familie. Je wordt daar met heel veel respect benaderd, ik verzorgde de moeder en baby twee keer per dag. Iedere keer kreeg ik een tafeltje met heerlijkheden voorgezet en ik mocht niets doen natuurlijk, mevrouw dokter  moest lekker genieten. Ik legde wel uit dat ik slechts de zuster was, maar toch bleef ik de dokter. Ik verzorgde de moeder en het kindje de hele week, de moeder lag als een ziek vogeltje in bed en werd vertroeteld door de familie.

Aan het eind van de week werden de verloskundige en ik uitgenodigd voor het geboortefeest. Normaal doe ik dit nooit maar nu dacht ik: ik ga eens kijken. Dus cadeautjes gekocht voor iedereen en op naar het feest.

Geboortefeest
Samen met de familie kwam ik aan en we moesten onze cadeautjes afgeven bij de voordeur. De hele dag was er al gekookt door de mannen en vrouwen samen. Ik werd in de kamer gelaten en zag zoveel mooie vrouwen, vrolijk gekleed en goed verzorgd. De moeder zag ik nergens, maar deze werd onder veel gelach binnen gebracht, ik wist niet wat ik zag. Deze knappe, energieke vrouw was dat dezelfde die in bed had gelegen? Eerst gingen de mannen eten en drinken in de keuken en slaapkamer en wij vrouwen gingen dansen, de kleine jongens mogen daarbij aanwezig zijn, maar mannen niet. Het was super gezellig. Toen de mannen klaar waren met eten gingen wij eten, de mannen hadden alles weer aangevuld en klaargemaakt en thee gezet. Alcohol drinken ze niet.

Ik deed netjes van alles iets op mijn bordje, Hollands en bescheiden opgevoed als ik ben. Maar dat was niet de bedoeling, ik moest mijn bord volladen, heerlijk was het allemaal.

Inwijding
Toen we alles op hadden volgde de inwijding van de baby. De cadeautjes werden op grote zilveren bladen binnen gebracht en er werd gestrooid met snoepjes. Zingend en dansend kwamen ze daarop binnen met een blad waarop een schaartje lag. Ik kreeg het wel benauwd want dacht: als ze nu maar niet iets engs gaan doen. Maar dat viel gelukkig mee, er werd door de stamoudste wat haar afgeknipt voor geluk. Al die tijd stond de baby in de kinderwagenbak op een soort altaar en de muziek stond keihard aan. Ik had een leuke avond met veel leuke gesprekken met goed ontwikkelde vrouwen. Zo boeiend die andere culturen, dit brengt veel rijkdom met zich mee.

About the author  ⁄ Redactie

No Comments