Laatste maanden van het jaar – Djoke

Zo is de zomerdrukte net voorbij en staat de herfstvakantie weer voor de deur. En nog even en dan komt de Sint en tuigen we de kerstboom weer op. En voordat je het weet is het weer 2013.

Ook in kraamzorgland gaat de tijd snel voorbij. Ik werk bij een organisatie waar we bezig zijn met het opzetten van zelfsturende teams. Geweldig dat je als kraamverzorgster ook zelf de kennismakingsgesprekken mag doen. Ik houd voorlichtingen bij de verloskundige praktijk en help mee met het baby café. Daarnaast nog mijn eigen praktijk, dus ik verveel me geen moment.

Slecht geregelde kraamzorg in Nederland?

De kraamzorg blijft verrassend, iedere keer is het weer anders. Jammer dat het niet overal zo goed geregeld is als hier in het Oosten van het land, ik hoorde van een oma dat haar dochter in Amsterdam geen zorg kreeg toen ze uit het ziekenhuis kwam, pas de volgende dag kwam er een kraamverzorgster om 12.00 uur. Daar zit je dan als jonge ouders alleen te tobben met de borstvoeding. Of zoals in een ander gezin, de kraamverzorgster nam gewoon een uur middag pauze en het gezin moest zich dan maar redden. Ja dat kan allemaal niet natuurlijk.

Zo hoort het !

De kraamtijd moet een periode zijn van goede begeleiding, je legt een fundament voor de toekomst. Het is belangrijk om het gezin op weg te helpen gedurende de acht dagen dat je aanwezig bent. Ik probeer dit zelf altijd zo goed mogelijk te doen en er een feestje van te maken, zodat de moeder rustig in bed kan blijven. Dat raad ik ook aan, lekker de eerste drie, vier dagen in bed, dan langzaam steeds meer dingen zelf gaan oppakken en uitbreiden.

De vierde dag geef ik een massage, dit is de dag waarop de kraamtranen vaak beginnen. Door een massage kan de moeder lekker ontspannen en het helpt ook om de borstvoeding op gang te brengen. Door te ontspannen is de moeder meer relaxt en dat heeft een gunstig effect. In deze dagen komt de stuwing op gang en de hormonen gieren door je lijf. Heel normaal het hoort erbij, maar hoe heerlijk is het dan om extra in de watten te worden gelegd.

Ook heerlijk om met je baby op je blote borst te liggen en te ervaren hoe je baby zelf naar de borst kruipt en gaat drinken. Door deze ervaringen hechten moeder en kindje zich goed aan elkaar. Ook bij flesvoeding kan de baby heerlijk bloot bij mama liggen (ook voor de papa is dit heerlijk). Geef in ieder geval zoveel mogelijk als ouders dan zelf de fles. Dit bevordert je band samen en je leert je kindje goed kennen.

En ook belangrijk, beperk je tijd op social media, dat komt wel weer. Rust en lekker genieten, dat lukt echt minder met alle apparaten onder handbereik. Na een dag of acht tot tien kom je wel weer aan die zaken toe. De eerste week met je kind kan je nooit overdoen.

About the author  ⁄ Redactie

No Comments