Mijn eerste blog

Wij zijn Freddy en Joke Vermanen.
Beide 32 jaar en dit jaar vieren we onze 10e trouwdag! Dit is in het kort ons verhaal.

In 2006 is er bij mij (Joke) Endometriose ontdekt. Dat betekend dat er in mijn buik baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder is gekomen. Normaal wordt het slijmvlies in je baarmoeder afgebroken als je ongesteld wordt en raak je het zo kwijt. Maar als het buiten je baarmoeder zit, raak je het dus niet kwijt. Het gaat wel bloeden waardoor het steeds meer wordt en (in mijn geval) cystes gaat vormen in je buik en ook je eierstokken.
Ik heb inmiddels 4 operaties gehad om cystes en verklevingen weg te laten halen. Na die operaties heb ik 2 maal injecties gekregen die mij 6 maanden in de overgang zouden brengen. Hierdoor wordt de cyclus gestopt en zou de endometriose niet verder kunnen groeien. Helaas hebben die beide keren overgang niet kunnen verhelpen dat ik opnieuw klachten kreeg. Daarnaast is die overgang héél erg voor je lijf en geestelijke gezondheid en dus hebben we besloten dáár niet meer aan te beginnen.
De Endometriose brengt naast pijnklachten nog iets met zich mee: onvruchtbaarheid. Door de cystes worden de eierstokken aangetast en door het weghalen van de cystes worden ze beschadigd. Dit betekend dat er na elke operatie minder eitjes overblijven. Ook zou door de verklevingen niet altijd alles op de goede plaats zitten waardoor een eisprong dus niet gegarandeerd ‘raak’ is.

Gelukkig was dit in 2007 wél zo en hebben we op 13 april 2008 een prachtige dochter gekregen die we Hannah hebben genoemd (dit betekend God geeft uit genade). Na haar geboorte wilden we graag opnieuw zwanger worden maar dit ging helaas niet zo snel als wij hoopten. In 2010 en 2013 ben ik opnieuw geopereerd om verklevingen en cystes weg te halen.
In 2012 hebben we ook een aantal dingen bij Freddy laten testen. Bij hem bleken een aantal hormonen laag normaal te scoren. Dit is dus binnen de norm, maar wel aan de lage kant. En helaas was dit ook te zien in zijn zaad. Maar 2,5 mljn levende zaadjes waar het normaal wel 17 miljoen hoort te zijn. Maar de arts zag geen mogelijkheden om hem hiermee te helpen dus kregen we de keus: hopen op een zwangerschap mét of zónder IVF. Wij kozen niet voor IVF. Want mét of zónder IVF: God heeft IVF niet nodig om ons te geven wat Hij ons wíl geven.

Nu zijn we inmiddels wéér 3 jaar verder. Ons gezin is gesetteld. We zijn een hond en een kat rijker en een hoop liefde is er voor elkaar. We hebben langzamerhand alle babyspullen op Marktplaats gezet, want het stond onderhand wel in de weg ook. Maar we hebben er vrede mee zo. Ons leven is goed zo en we zijn de koning te rijk met al 1 kind als je beseft dat de GYN ons een kans van 99% geeft dat we niet zwanger zouden worden. En die 1% die hebben we al als onze dochter Hannah!

About the author  ⁄ Redactie

Related Posts

6 weken

De test

Comments are closed.