Reizen tijdens de zwangerschap

Als je met het vliegtuig gaat reizen tijdens je zwangerschap, zijn de reacties vaak afkeurend. Gelukkig is er meestal niks aan de hand, zeker de eerste maanden. Toch zijn er zaken die je moet regelen en waar je rekening mee moet houden. Anne van Accor Hotels geeft enkele nuttige tips.

Wanneer wel/niet vliegen
Over het algemeen kun je in de eerste 32 weken van je zwangerschap gewoon vliegen. Dit is wel afhankelijk van jouw zwangerschap: als je complicaties hebt (gehad) of een meerling verwacht kunnen er andere regels gelden. Overleg daarom altijd eerst met je arts of verloskundige of het raadzaam is om te reizen en vraag naar advies en tips. Neem ook altijd een zwangerschapsverklaring mee, zeker na 28 weken zwangerschap. Bij het inchecken kan het personeel hier naar vragen.Afhankelijk van de vliegmaatschappij kun je de eerste 34 weken nog vliegen. Zoek dit eerst goed uit want iedere luchtvaartmaatschappij hanteert andere periodes en regels. Sommige maatschappijen verbieden zwangere vrouwen al vanaf 32 weken vanwege een mogelijke bevalling in de lucht.
Sommige luchtvaartmaatschappijen eisen een vrijwaringverklaring waarin ze stellen dat zij niet aansprakelijk zijn voor complicaties.
Bedenk je ook dat je nog terug moet. Wat zijn de regels dan? Mag je dan nog vliegen bij die luchtvaartmaatschappij? Heb je een (nieuwe) zwangerschapsverklaring nodig?

Voor vertrek
Als je hebt overlegt met je arts of verloskundige, weet wat de regels van de luchtvaartmaatschappijen zijn en je een zwangerschapsverklaring (en zwangerschapskaart) in bezit hebt, dan kun je je gaan voorbereiden op je reis. Neem sowieso altijd het telefoonnummer mee van je eigen arts of verloskundige, zodat je snel contact kunt opnemen als er iets gebeurt of als je vragen hebt.
Probeer bij het boeken stoelen te regelen met extra beenruimte of een stoel aan het gangpad. Zo heb je meer ruimte om te kunnen bewegen.
Omdat je als zwangere een apart geval bent, kan het inchecken in sommige gevallen langer duren, vanwege issues omtrent zwangerschapsverklaring of vrijwaringsverklaring. Plan deze tijd in. Mocht je geen stoel met extra beenruimte of aan het gangpad hebben geregeld, dan kun je dat bij het inchecken alsnog proberen. Er worden altijd stoelen geannuleerd.

In de lucht
Hoewel het risico klein is, bestaat er wel een verhoogd risico op een diepe veneuze trombose, oftewel bloedstolsels. Daarom is het advies om regelmatig je benen te bewegen, op te staan of steunkousen aan te trekken. Probeer wel veel water en geen koffie te drinken.

Overnachten
Slaap je in een hotel? Bespaar niet op de comfort van je hotelkamer. Een goed, hoog bed met veel ruimte is erg belangrijk voor de broodnodige rust. Zorg ook voor een hotel met voldoende faciliteiten, zoals een televisie (met dvd-speler), een restaurant en zwembad. Zo kun je tussen je activiteiten door rustig ontspannen en hoeft je partner zich ook niet te vervelen als jij even een dutje doet.

Na de bevalling
Houd er ook rekening mee dat je na de bevalling ook niet mag vliegen. Zo vragen de meeste maatschappijen een medische verklaring als je na zeven dagen in het vliegtuig wilt stappen. Sowieso is het niet aan te raden om met jonge baby’s onder de zes weken te vliegen. De longetjes zijn dan nog onvoldoende krachtig om het verschil in druk dat in een vliegtuig ontstaat, aan te kunnen.

About the author  ⁄ Redactie

No Comments