Snel – Maaike

Het kan ook snel gaan. Er wordt vooral over gesproken dat het lang duurt (zie bijvoorbeeld ook het artikel ‘Hoe word ik zwanger’ op deze site) en maar zelden wordt genoemd dat het ook snel kan gaan. Het onderwerp ‘zwanger worden’ wordt altijd heel voorzichtig en heel genuanceerd benaderd. Zoals veel onderwerpen rondom zwangerschap, kinderen en opvoeding, denk bijvoorbeeld aan het wel of niet geven van borstvoeding, lijkt ook dit beladen. Slaan we daarin niet door? Kan je nog zeggen dat je snel zwanger bent geworden?

Naar mijn idee niet. Begrijp me niet verkeerd: als je moeilijk kinderen kan krijgen, of helemaal niet het geluk hebt, is dat heel vervelend, heel erg en voor sommigen onoverkomelijk. Maar mag ik daarom niet zeggen dat het bij ons wel snel ging?

Ik heb ook het andere uiterste gehoord: een stel dat ervan uitging dat zwanger worden lang duurt en toen het snel bleek te gaan, klaagden ze dat het eigenlijk niet goed uitkwam. Dat vind ik gezeur en naïef. Je weet dat als je het probeert, de kans bestaat dat het lukt. Daar moet je zeker niet over zeuren, maar je moet er wel normaal over kunnen praten, toch?

Het begon bij ons zoals het waarschijnlijk bij de meeste stellen begint: met praten. En denken. Veel praten en veel denken. Lang praten en lang denken. Willen we graag een baby, of niet? En wanneer dan? Eigenlijk leek er nooit een ideaal moment. Er was altijd een reden om te wachten. Een vakantie of verhuizing. Maar praktisch als we zijn, wilden we ook niet te lang wachten. Natuurlijk kan je nog een reis maken, of nog drie, maar nu zijn we nog redelijk jong. Net als de opa’s en oma’s. En we hielden er wel rekening mee dat het een hele tijd kan duren voordat het ‘raak’ is.

Over één ding waren we het meteen eens; we wilden het op z’n beloop laten. Het niet meteen timen en op gezette tijden aan de bak. We hebben wel eens gehoord dat het zo zou gaan. Dat als je eenmaal de beslissing genomen hebt, je het ook zo snel mogelijk wil en dus meteen manlief wakker maakt op de meest vreemde tijden omdat het moment daar is. Dat is wel heel onromantisch. Misschien dat het ooit nodig zou zijn, maar zo wilden we niet beginnen. Stiekem wist ik natuurlijk wel wanneer de kans groter was, maar daar lieten we ons niet door leiden.

Toen de kogel door de kerk was ging het ineens allemaal heel snel. Fantastisch natuurlijk! En het grote voordeel is dat je niet iedere maand teleurstelling voelt. Nadelen kan ik dan ook niet bedenken, al moet ik bekennen dat manlief daar anders over dacht. Die dacht nog tijd te hebben om aan het idee te wennen. Dat het gespreksonderwerp hiermee voorlopig van de baan was en dat er veel geoefend moest worden. Helaas voor hem was niets minder waar en liep ik een paar weken later te klagen over misselijkheid. Wie de term ochtendmisselijkheid uitgevonden heeft, heeft het wat mij betreft niet begrepen. Of zijn ochtend moet 24 uur duren, maar dat lijkt me sterk.

Hoe dan ook lijkt het me goed als deze mogelijkheid ook gewoon genoemd wordt. Dus, bij deze.

About the author  ⁄ Redactie

Related Posts

No Comments