Stress! Het kraampakket is binnen – Maureen

Het kraampakket is binnen en gretig opengetrokken om vervolgens een keiharde confrontatie met de aanstaande realiteit te veroorzaken. Het kraampakket bestaat namelijk uit, jawel: verband, verband en nog eens verband. Oftewel: het is een hele grote doos vol met zaken die de meest bloederige taferelen voor de geest weten te halen (want waar is dat verband voor nodig?). En hoewel ik zelf totaal niet tegen de bevalling opzag, werd ik toch enigszins zenuwachtig van dit pakket dat kennelijk noodzakelijk is tijdens en na de bevalling, die op haar beurt kennelijk zeer bloederig is.  Had ik voorheen nog zín in het hele proces, op dat moment zonk de moed me in de schoenen.

Nadat mijn man de inhoud ook had aanschouwd en riep: “Ik blijf wel buiten wachten tot het allemaal achter de rug is”, ging de doos dan ook met een resolute klap dicht, om alleen nog maar geopend te mogen worden door onze verloskundige op het moment dat de tijd er rijp voor is. Brrrrrr.

Weg met dat ding
Een kraampakket zou wat mij betreft niet aan de zwangere vrouw, maar aan haar verloskundige gestuurd moeten worden. Die wordt daar niet warm of koud van en ze kan het meenemen wanneer het grote moment daar is. Want alles wat een vrouw angst inboezemt omtrent haar bevalling, zou eigenlijk verboden moeten worden.

Omdat de wetenschap het zegt
Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat een bevalling makkelijker en sneller verloopt als de bevallende vrouw niet overmand wordt door angst en onrust. Wie angstig is, maakt stresshormonen aan. En stresshormonen hebben een remmend effect op de ontsluiting, de weeën en het hele verloop van de bevalling. De rest kun je zelf invullen.

Vertrouwen is dus het sleutelwoord. En de noodzaak van vijftig pakken maandverband in het vooruitzicht helpt daar niet bij. Dat wil je gewoon éven niet weten.

Oerkracht
Ondertussen is mijn gevoel over de aanstaande bevalling weer genormaliseerd. Ik weet, het zal geen pretje zijn, ik weet, het doet pijn en ik weet dat het lang, heel lang, kan duren. Maar ik weet ook dat ik het aankan en er, net als miljarden vrouwen voor en na mij, echt wel doorheen kom.

Voor de wederhelften onder ons
Zeg haar te allen tijde: “Het gaat goed, lief, je doet het fantastisch!” en coach haar erdoorheen. Lees je in, zorg dat je weet wat je moet doen, sta er niet bij als een klungel en wees er voor haar. Zorg dat je eventuele lange tenen eventjes inhoudt. Accepteer het als ze je twintig keer uitscheldt en twintig keer smeekt om haar hand vast te houden. Rot op, maar kom vooral ook terug, als zij dat zegt. Op het moment van de geboorte zal je alles vergeven en vergeten.

Meer over het belang van een vertrouwde, stressvrije omgeving tijdens de bevalling
Angst naar aanleiding van het kraampakket is natuurlijk een tikkeltje overdreven. Daarom voor degenen die verder geïnteresseerd zijn in de ideale omstandigheden voor een bevalling hier een link naar een artikel waarin dat helder wordt uitgelegd: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1595201/

About the author  ⁄ Redactie

2 Comments

 • Beantwoorden
  natalie
  10/07/2013

  ik vind het wel overdreven hoor.. zoiets weet je toch van te voren waar je aan begint.. en tsjaa 9 maanden niet ongesteld dat zal je toch een keer moeten inhalen na je bevalling..
  misschien moeten zwangere vrouwen zich wat meer verdiepen over de zwangerschap..

  • Beantwoorden
   admin
   24/09/2013

   Dat lijkt een goed initiatief om je even te verdiepen over de zwangerschap. Dat kan een hoop problemen en misverstanden besparen!