Thuis!

Vandaag is het precies 9 maanden geleden dat we naar Colombia zijn verhuisd en toch voelt het nog niet als thuis. We zijn net teruggekomen van een lang bezoek aan Nederland en Frankrijk om familie en vrienden te zien, en nu besef ik me des te meer hoe Nederlands ik eigenlijk ben. Wat heb ik ervan genoten om door Amsterdam te kunnen fietsen, over de grachten te varen, gezellig te eten met vrienden, in mijn moerstaal te kunnen praten, eindelijk de baby van een goede vriendin te kunnen zien, een dagje aan het Nederlandse strand door te brengen en ga zo maar door. Ja, zelfs een bezoekje aan de HEMA of Albert Heijn bracht mij in opperbeste stemming! Die enorme vrijheid om te kunnen gaan en staan waar ik wil, zonder veiligheidsbeperkingen of mobiliteitsproblemen, dát is voor mij de ultieme vrijheid.

Geluk
Nu had ik het geluk dat onze kleine Joaquim bij opa en oma in Frankrijk kon logeren, waar zowel kleinzoon als grootouders een geweldige tijd met elkaar hebben gehad. Dat gaf mij de gelegenheid om ongelimiteerd te kunnen genieten van mijn verblijf in Amsterdam. Maar ook wij hebben genoten van quality time met onze (schoon)familie in Frankrijk en als bonus nog een paar leuke uitstapjes naar Parijs en Versailles gemaakt. Terug in Colombia besef ik mij weer dat familie en vrienden toch echt onvervangbaar zijn en het een stuk makkelijker zou zijn als we “gewoon” in Europa zouden wonen, zodat we wat vaker heen en weer kunnen reizen.

Joaquim in Versailles

Terugkomst in Colombia
Het voordeel van terugkomen in Colombia is het mooie weer dat ons hier te wachten stond. Na een behoorlijke jetlag van een lange reis met 2 overstappen, waarin Joaquim zich als bijna 3-jarige een ware wereldreiziger toonde en vrolijk van vliegtuig naar vliegtuig hopte, wist ik niet meer waar ik het zoeken moest met mijn zwangere buik en beperkte stoelruimte. Maar eenmaal aangekomen, bijgeslapen en uitgepakt, konden we met volle teugen genieten van een zonnige morgen in Medellin. En nu begint het normale leven weer voor ons, waarin ik de komende 2 maanden vooral druk zal zijn met de voorbereidingen voor de komst van de baby. Doktersafspraken, de babykamer inrichten, babykleertjes wassen, een lactatiedeskundige zoeken en het hele gezin laten inenten tegen kinkhoest, een ziekte die hier nog veelvuldig voorkomt en levensbedreigend is voor babies. Vaccinatie tegen kinkhoest wordt daarom aangeraden voor het héle huishouden, inclusief eventuele nannies of huishoudsters.

Kraamperiode
Verder zullen we Joaquim moeten voorbereiden op de komst van een broertje. Nu roept hij nog heel blij BABY! als hij naar mijn buik wijst, maar hij vindt het vast niet leuk om de aandacht straks te moeten delen met een broertje. Zeker niet in die drukke beginperiode, waarin een pasgeboren baby alle aandacht opeist. Gelukkig komt mijn moeder 3 weken logeren, zodat we de aandacht een beetje kunnen verdelen. Verdere kraamvisite hoeven we niet te verwachten hier aan de andere kant van de oceaan, dus dat wordt een rustige kraamperiode. Zeker in Colombia, waar veel waarde wordt gehecht aan de Latijns Amerikaanse traditie “La Cuarentena”, een herstelperiode van 40 dagen na de geboorte, waarin de moeder verplicht moet rusten en speciale voeding krijgt om het lichaam te reinigen en postnatale depressies te voorkomen. In deze periode mag alléén de moeder haar kindje verzorgen, niemand anders mag het kindje aanraken. Verder wordt er speciale kleding gedragen, gelden er speciale badrituelen en sexuele onthouding. Men gelooft dat het lichaam op die manier het beste herstelt. Ik ben benieuwd in hoeverre ik geconfronteerd ga worden met dit bijgeloof. Onze hulp-in-huis gelooft er in ieder geval heilig in, dus dat wordt –cultureel gezien- een interessante kraamperiode!

Parijs Pont des Arts

About the author  ⁄ Redactie

Comments are closed.