In verwachting, vol verwachting – Dianne

Vandaag las ik op Facebook, als reactie op een foto van een ondeugende baby: “Mochten wij een meisje krijgen, dan mag ze best met Daan trouwen”. Ik snap dat best, de Daan in kwestie is een schatje en heeft ook nog eens leuke ouders, ook niet onbelangrijk. Je brengt immers heel wat uurtjes door met de schoonouders van je kind: op verjaardagen en andere hoogtepunten en misschien zelfs met het kerstdiner.

Maar ik dwaal af. Waar ik het eigenlijk met jullie over wil hebben is het zinsdeel ‘mochten wij een meisje krijgen’. Als het kind een jongetje is, mag hij dan niet met Daan trouwen? Veel ouders gaan er van uit dat hun kind hetero is; logisch, want dat is de meerderheid van de mensen ook. Maar het zou je kind enorm veel strijd besparen als je daar niet automatisch van uitgaat. Moeders met alleen zonen zeggen vaak: “De dochters komen vanzelf wel.” Als je zoon dit zijn hele leven hoort, kan het hem veel onrust opleveren als blijkt dat het bij hem niet zo werkt. En zo zijn er meer veelvoorkomende aannames. Als je dochter haar hele jeugd van haar moeder hoort dat het haar zo leuk lijkt om oma te worden, dwing je haar bijna om minimaal één kind te baren. Als jullie als ouders vanaf dag één geld opzij zetten voor een studie medicijnen aan de VU, blijft er weinig ruimte over voor het acteer- of tekentalent van je kind. Lieve mensen, dit gaat over verwachtingen. Ouders kunnen, bewust of onbewust, dwingend zijn in hun verwachtingen ten aanzien van hun kinderen. En kinderen, loyaal als ze zijn, zullen hun hele leven hun best doen om aan die verwachtingen te voldoen, want zo zijn kinderen. De wachtkamer van de psycholoog zit vol jonge mensen die altijd hebben gedacht dat ze arts wilden worden of een gezin stichten met iemand van de andere sekse. Als het meezit, komen ze op tijd achter hun verkeerde besluiten; als het tegenzit, komen ze er pas op hun 40e achter dat het toch niet helemaal is wat ze wilden. En uit eigen ervaring weet ik dat je dan echt een probleem hebt waar je ook nog eens veel mensen in meesleept.

Lieve ouders, sta open voor je kinderen, laat alle mogelijkheden open en praat over wat ze willen, waar ze goed in zijn, wat hun dromen zijn. Met andere woorden: geef ze de ruimte. Laat je ‘in verwachting zijn’ langer duren dan die negen maanden zwangerschap. Homo of hetero, arts of timmerman, moeder of wereldreizigster  jouw kind is uniek en het is jouw taak om dat unieke in je kind naar boven te halen en te stimuleren. Je hebt geen kind gekregen om jouw dromen waar te maken; jij bent er voor de dromen van je kind.

About the author  ⁄ Redactie

No Comments