Wachten tot het gebeurt – Jasper

Een paar dagen geleden is het wachten begonnen. Het kan ieder moment gebeuren! Wanneer precies weet niemand.  Het maakt me een beetje onrustig. Is er over een week duidelijkheid? Of over 2? Hooguit 3 lijkt me. Is beter voor iedere betrokkene.

Wat wordt het? Dat is ook nog onduidelijk. Het kan alle kanten nog op volgens mij. Je weet het niet, dat is het probleem. Hogere macht moet maar beslissen. Wat mij betreft wordt het beide. Dat zou het mooiste scenario zijn, als ze met elkaar overweg kunnen uiteraard. Dat is een voorwaarde. Ze moeten elkaar niet de tent uitvechten. Dat is het niet waard. Dan maar liever één van beide geslachten. Maar wie?

Of het nu Johan, Louis of beide wordt: ook Suus en ik zijn aan het wachten geslagen. Je kunt heel druk met wachten zijn. Over anderhalve week is ze uitgerekend. Dus wat kunnen we nu nog doen? “Doorgaan met je dagelijkse routine”, zegt men. Daarom ga ik zondag naar Ajax. En als de bevalling zich aandient  tijdens de wedstrijd, ben ik binnen anderhalf uur thuis. Wat ik je brom.

Met het wachten komen ook de twijfels. Niet over de vraag of we vader en moeder willen worden, want dat is wel duidelijk. Suus is geboren als moeder! Ik twijfel over andere dingen. Of we alles wel in huis hebben bijvoorbeeld. Hebben we genoeg verschillende speentjes? Met grote gaatjes, kleine, ovale en ronde? Hoe zit het ook alweer met de kraamhulp. Wanneer bel je die? Kan dat ook ’s nachts? En al die ademhalingstechnieken die we geleerd hebben. Hoe gaan die nu toch? Op welk moment gebruik je welke techniek? Wanneer moeten we ook alweer de verloskundige bellen? Als de weeën een uur lang om de vijfminuten komen, toch? Stel dat de bevalling zich aandient en ik geen werkende pen kan vinden om de weeën bij te houden? Zit er eigenlijk een stopwatch op mijn telefoon? Straks is ons kindje er. Dan moet er gevoed worden met de fles. Hoe warm moet de melk zijn? Hoeveel melk moet er in het flesje? Moet de baby nu om de twee of om de drie uur eten? Drinken, bedoel ik.

Badwater, nog zo’n item. Hoe veel graden moet dat zijn? Meet je dat met je elleboog of met je pols? Als man kan ik het ook nog op een andere manier meten, bedenk ik me net. Maar of dat werkt.. Een thermometer zou handiger zijn. Hebben we die wel? Doe je eigenlijk zeepsop in het badje? Welke soort sop dan? En shampoo? Zwitsal zeker?  Baby’tjes slapen op hun rug. Dacht ik. Zeker niet op hun buik. Dat heb ik goed onthouden. Hebben baby’s eigenlijk een kussen onder hun hoofd? En slapen ze met hun luier aan/om? Dat lijkt mij van wel. Of zijn daar die hydrofiele luiers juist voor?

Hoe sneller de geboorte nadert, hoe meer vragen zich aandienen. Mijn eigen twijfels wil ik niet teveel aan Suus laten merken. Die heeft het al druk genoeg met haar eigen dingen. Zoals plassen, vaak kleine beetjes plassen, dvd’s kijken, tijdschriften lezen en koffie leuten met vriendinnen. Ook op het moment dat ik dit schrijf hoor ik haar op de achtergrond met een goede vriendin kletsen over het aanstaande moederschap. Ze praat er verwachtingsvol over en lijkt haar twijfels even vergeten te zijn. Gelukkig maar!

Ook daarom is het goed om morgen naar Ajax te gaan. Samen met aanstaande vader Simon. Kan ik mooi even tegen hem aan praten. Hij begrijpt me. Bovendien is het voetbal meestal toch niet om aan te zien. Wat dat betreft is het hopen dat het Cruijff wordt. Of toch van Gaal. Twijfels..

 

About the author  ⁄ Redactie

No Comments