Wat kan de vader doen tijdens een bevalling?

Het kan elk moment gebeuren, de bevalling van jullie kindje. Dit is ook het moment van vader worden en het vaderschap. Zorg ervoor dat je de dagen voor de bevalling bereikbaar bent, want je weet nooit wanneer het begint. Sommige vaders denken dat zij nutteloos zijn tijdens een bevalling, maar dit is niet waar! Jouw aanwezigheid wordt zeer gewaardeerd en uiteraard kun je ook tijdens de bevalling een aantal dingen voor jouw rekening nemen.

Steun en aanmoedigen

Een bevalling is voor de meeste vrouwen geen pretje. De weeën kunnen erg pijnlijk zijn voor de vrouw. Daarom is het fijn als jij als vader aanwezig bent zodat je een steun kunt zijn voor jouw vrouw. Als je in paniek raakt of heel erg zenuwachtig doet, heeft jouw partner daar niets aan. Wees daarom lief tegen je partner, ondersteun haar en moedig haar aan. Ook zou het fijn zijn, indien jouw partner dat zelf ook fijn vindt, om eventueel een warme kruik bij de hand te houden voor de rugpijn en koude washandjes wanneer zij het warm heeft. En mocht je partner dorst krijgen, kun je haar drinken aanbieden en een kalmerend praatje is nooit mis! Maar vergeet niet, je partner kan tijdens de weeën last krijgen van wisselende stemmingen. Ga hier niet te veel op in en laat het over je heen komen.

 

De bevalling

Als de bevalling bezig is, zal het voor de vader vreemd zijn. Over enkele minuten zal hij vader worden en heeft hij ineens een kindje! Daarom is het logisch dat hij zenuwachtig is, maar laat dit niet teveel merken aan je partner.

Wanneer je het hoofdje van je kindje tevoorschijn ziet komen, vertel dit dan aan je partner hoe het kindje eruit ziet en moedig haar nog meer aan. Zodra je weet of het een jongetje of meisje is, is het voor je partner ook fijn om dit te horen na haar ‘werk’. Natuurlijk kun je als vader zijnde de navelstreng doorknippen van jullie kindje. Dit is een zeer mooi moment voor de vader, maar ook voor de moeder.

Na de geboorte van jullie kindje is het genieten geblazen voor jullie als nieuw gezinnetje. Geniet hier ook allebei van. Uit je gevoelens en schaam je hier niet bij. Laat alle spanningen en emoties van je af komen en nogmaals, geniet ervan!

 

De bevalling verloopt niet zoals gepland, wat nu?

Tijdens de bevalling kunnen er complicaties optreden en dingen kunnen anders verlopen dan verwacht. Wees er daarom op voorbereid op onverwachte ingrepen en praat hier van te voren met elkaar over. Niets is fijner dan dat je over alles hebt gepraat en dat je op het moment van de bevalling weet wat je te doen staat.

 

Help, de baby komt te vroeg!

Wat nou als de baby zo graag naar buiten wilt en de bevalling is al bijna gebeurd terwijl er nog geen medische hulp is ingeschakeld?! Dit is voor de meeste vaders een drama. Bel in een dergelijk geval de arts of de verloskundige op en leg de situatie uit. Zij kunnen je dan verder helpen en ervoor zorgen dat alles goed verloopt. Ga na het telefoontje snel weer naar jouw partner toe en help haar een prettige houding aan te nemen. Uiteraard zul je je handen goed moeten wassen en leg een stapel schone handdoeken klaar voor de bevalling, maar ook voor jullie kindje.

Steun bieden is erg belangrijk voor je partner. Moedig haar daarom aan en houdt in de gaten of je het babyhoofdje al ziet. Wanneer je het hoofdje al kunt zien, vraag je partner dan te stoppen met persen en laat haar alleen nog puffen. Voel rond de hals van de baby of de navelstreng niet in de weg zit. Wanneer jullie kindje is geboren, houdt hem/haar dan stevig vast en geef hem/haar direct na de bevalling aan de moeder. Wikkel de baby goed in een handdoek zodat het geen kou kan vatten.

Belangrijk is dat je de navelstreng nog niet aanraakt. Wacht hiervoor op de medische hulp. Wanneer de placenta al is uitgestoten, vang deze dan op in een plastic kom bijvoorbeeld zodat de verloskundige of de arts deze kan onderzoeken.

 

Vader wordt je dus niet zomaar en je kunt wel degelijk iets betekenen tijdens de bevalling. Nadat het kindje is geboren, heb je het ook nog druk met vrienden en familie in te lichten dat jullie wondertje is geboren. Je kunt dus wel degelijk iets nuttigs doen tijdens de bevalling, maar het belangrijkste punt is, steun je partner!

 

 

About the author  ⁄ Redactie

No Comments