Weken, maanden, jaren – Maaike

Misschien ben ik de enige, maar ik vind het lastig: zodra het over baby’s en kinderen gaat, praat de meerderheid ineens in weken in plaats van maanden en in maanden in plaats van jaren. Waarom?

Zwangerschap
Natuurlijk begrijp ik dat je ‘7 weken’ zwanger bent. Maar zodra de drie-maanden-grens voorbij is, is het toch ook in maanden te vertellen?
Wat er bij mij gebeurd is het volgende: Ik kom een vrouw tegen en ze vertelt me dat ze 27 weken zwanger is. Voor haar maakt het waarschijnlijk veel uit of het 26, 27 of 28 weken is. Dat geeft namelijk aan welk hoofdstuk ze moet lezen in de honderden zwangerschapsboeken.
Maar voor mij is het toch niet relevant? Voor mij , en volgens mij voor het merendeel van de mensen, duurt een zwangerschap 9 maanden en geen 40 weken Het eerste dat ik dus doe is rekenen: 27 is groter dan 20, dus ik kan naar de 20 weken echo vragen. En ik reken nog even verder: 27/4 is bijna 7. Waarom zegt ze niet dat ze bijna 7 maanden zwanger is? Als ik echt alle details wil weten, vraag ik wel naar het aantal weken. Bij mij is dat misschien drie keer gebeurd in 80 weken zwangerschap. Of zie ik dat echt verkeerd?

Baby
Hetzelfde geldt voor baby’s. ‘Oh, die van ons is 19 maanden’. En weer moet ik rekenen. Ook hierbij geldt dat ik het de eerste paar maanden snap, maar ik moet zeggen dat die van ons al heel snel een half jaar was. Of hij is ruim een half, negen maanden kan ik me ook voorstellen en daarna verandert dat in bijna 1. En heel soms kom ik iemand tegen die het echt wilt weten en verder vraagt. Maar weer geldt dat naar mijn idee het overgrote deel van de mensen niets heeft aan deze gedetailleerde informatie. Ik merk nu bij de tweede dat ik al niet meer weet wanneer ze wat leren. Tijgeren? Geen idee. Zitten? Ik dacht ergens rond 9 maanden. Ook andere moeders waarvan de koters al wat groter zijn, weten dit vaak niet meer. Dus wat maakt het voor een ander uit of het 7 of 8 maanden is?

Stop
Dus hierbij een verzoek: willen jullie er mee stoppen? Je gesprekspartner staat alleen maar te rekenen. Die frons betekent niet dat iemand op dat moment bedenkt wat je koter allemaal wel en niet kan, maar gewoon dat de som lastig is! En als iemand het wel wilt weten is de vervolgvraag snel genoeg gesteld.

About the author  ⁄ Redactie

Related Posts

No Comments