Welk type ouder ben jij?

 Ik verdeel aanstaande ouders grofweg in 3 types: de dromers, de control freaks en de realisten. Het geeft me een idee hoe te reageren op de (in mijn ogen soms wat vreemde) gedragingen van de toekomstige papa en mama. Oh ja, het helpt ook bij het bedenken van een passend cadeautje.

Allereerst de realisten, zoals ik J Wij ondergaan de zwangerschap blij maar rustig. Na het eerste gezamenlijke bezoek aan de verloskundige worden afspraken afgestemd op de agenda van mijn vrouw. Als ik aanhaak is dat mooi, maar niet noodzakelijk. De babykamer is bijtijds af, een paar weken voor de uitgerekende datum. De basisbenodigdheden bestaan heel praktisch uit door broers, zussen en vrienden overgedragen spullen, aangevuld met het onvermijdelijke cadeau van de grootouders en een enkel zelf nieuw gekocht item. Een paar gezamenlijk puflesjes volstaan en met iemand uit de vriendenkring die handig is met computers wordt een geboortekaartje geregeld alvorens het feest kan beginnen. Bij een cadeautje voor de realisten verzinnen geldt maar één regel; het moet praktisch zijn.

Dan de dromers. Vanaf het heugelijke nieuws van de conceptie struinen ze maandenlang winkels, beurzen en internet af voor van die ´schattige dingetjes´ en om ideeën op te doen. Klusideeën voor kinderbedjes van steigerhout en zelf te naaien gordijnen en lakentjes. U snapt het al, die kinderkamers zijn dus nooit op tijd gereed. Ondertussen doen ze negen maanden lang ineens alles samen en weten er zelfs een Kodak moment van te maken als papa de teennagels van mama knipt omdat haar buik teveel in de weg zit om het zelf te doen.  De geboorte kaart, zij het pas 3 weken na de geboorte verstuurd, is een waar kunstwerk met daarop hand- en of voetafdrukjes van de baby. Cadeaus voor dromers zijn overigens het makkelijkste; alles is goed zolang je maar mee droomt.

Nee, dan de control freaks. Geweldig hoe die vanaf minuut één veranderen in de meest doorgewinterde projectleiders die in staat zijn alle deadlines te halen. Sterker nog, de babykamer is gemiddeld 4 maanden voor de uitgerekend datum af en wordt wekelijks aan een grondige inspectie en schoonmaakbeurt onderworpen. De inrichting is uiteraard volledig nieuw, want je kan geen risico lopen met onveilige 2de hands spullen. Chinese spullen mogen ook niet, want ´je weet nooit wat voor giftige stoffen daar in zitten´. Het is dat je niet zomaar een keizersnee mag, anders zouden de control freaks zich de moeite van het wekelijks timen van een proefrit naar het ziekenhuis eenvoudig besparen. De door een studio ontworpen geboortekaart ligt, nog net niet per koerier bezorgd, stipt binnen 2 dagen na de bevalling op de mat. Voor dit type een cadeau uitkiezen is een ware crime. Uiteindelijk vind ik altijd wel iets dat past, maar soms, als ik in een recalcitrante bui ben, bestel ik het liefste een 5de hands knuffelbeer voor ze via Marktplaats. Op voorwaarde dat het label nog leesbaar vermeld: Made in China.

 

About the author  ⁄ Redactie

Related Posts

Profielschets Ies

Slechte ouder

Bewustwording

Discriminatie!

Comments are closed.