Zomerdrukte in de kraamzorg – Djoke

Ook al lijkt het geen zomer het is het natuurlijk wel. Dat betekent dat wij kraamverzorgsters er hard aan moeten trekken. Want alle collega’s en wijzelf willen ook nog graag op vakantie.

Ook voor de dames en heren van de planning is het puzzelen om aan alle zorgaanvragen te kunnen voldoen. Maar het geeft ook een grote voldoening om met zijn allen de klus te klaren.

Niet overal is het even goed geregeld, al dan niet noodgedwongen.

Zware dagen
Bij mijn organisatie werken wij eerst vier hele dagen en dan vier halve dagen. Drie daarvan doen we een extra wacht om een bevalling te kunnen opvangen, of als mensen uit het ziekenhuis komen, dan doen we de eerste opvang. Af en toe nog een extra avond of nachtwachtje en de zomer vliegt gewoon voorbij.

Maar ik hoor ook van collega’s die tien tot elf dagen achter elkaar moeten werken, lange dagen en dubbele gezinnen. Als ze een keer nee moeten zeggen omdat ze ook nog een privéleven hebben dan worden ze erop aangekeken. Dit is niet de juiste manier om je mensen te motiveren.

Kraamverzorgsters zijn vrouwen die graag voor een ander zorgen en veel opzij zetten voor hun vak.

Maar achter de kraamverzorgster zit een gezin met een partner en kinderen en huisdieren. Ouders en schoonouders die ook aandacht willen en noem maar op. Er zijn veel oudere kraamverzorgsters en deze zijn vaak oma en willen er dan ook voor hun eigen klein kindertjes zijn. Zo leef je in de zomerdrukte een beetje in een spagaat.

Maar de beloning is blije gezinnen, die goed verzorgd worden en hulp en zorg krijgen.
Het is een prachtig beroep met veel verantwoordelijkheden. Maar mocht het nu zo zijn dat jullie als gezin zorg krijgen en een aflos kraamverzorgster wordt dan niet boos over een wissel, echt we doen met zijn allen zo gloeiend ons best.

 Ik wens iedereen die nog moet bevallen van de zomer een hele fijne kraamtijd met veel liefde, warmte en geluk.

About the author  ⁄ Redactie

No Comments