Zwanger in Colombia

Morgen begint een nieuwe fase in mijn leven. Een mooie dag om mijn eerste stuk voor ZwangerMagazine te schrijven. Binnen een jaar tijd is er veel veranderd in mijn leventje; ten huwelijk gevraagd, zwanger, een miskraam, getrouwd, een verhuizing naar het buitenland, opnieuw zwanger en nu…. opnieuw verhuizen.

Het afgelopen halfjaar hebben we in Bogota doorgebracht voor mijn man´s werk. Een megastad met veel verkeer, vervuiling en enorme verschillen tussen arm en rijk. Onlangs heeft het bedrijf besloten om hun kantoren te verplaatsen naar Medellin en daarvandaan schrijf ik nu dit stuk. Vanuit onze hotelkamer, omdat de verhuiswagen met onze spullen nog onderweg is vanuit Bogota. Morgen worden alle spullen bezorgd en kunnen we eindelijk een thuis gaan bouwen in Colombia. Tevens een thuis voor ons tweede kindje, dat hier in Medellin geboren zal worden.

Thuis bevalling
Gelukkig heb ik mijn eerste zwangerschap in Nederland mogen beleven, dus ik weet ongeveer wat me te wachten staat. Maar een zwangerschap in Colombia, hoe gaat dat? Tot nu toe wonderbaarlijk goed. Omdat we goed verzekerd zijn, kunnen we terecht bij de beste privé klinieken. In tegenstelling tot in Nederland worden zwangere vrouwen hier niet begeleid door een verloskundige, maar door een gynaecoloog. Thuis bevallen is ook typisch Nederlands, hier bevallen alle vrouwen in het ziekenhuis of de kliniek. Als het kindje ook maar iets te lang op zich laat wachten, dan word je als zwangere vrouw gelijk ingeleid. Een ruggeprik is de normaalste zaak van de wereld en vaak wordt, zonder overleg met de moeder, gekozen voor een keizersnede. Een zwangerschap wordt hier als medische zaak gezien en niet als een natuurlijk proces, zoals in Nederland wél het geval is. Inmiddels heb ik al 4 echo´s gehad, terwijl ik pas 4 maanden zwanger ben. Gezien mijn leeftijd (ik ben 39 als het kindje geboren wordt) vind ik het prettig dat ik zo goed begeleid word in een medische omgeving, maar toch ben ik erg blij dat ik mijn eerste zwangerschap en bevalling op de Nederlandse manier heb mogen meemaken, zo natuurlijk mogelijk.

Alert zijn op rare gewoontes
Overigens ben ik door een andere expat moeder gewaarschuwd dat ik moet opletten als ik een meisje verwacht. Het schijnt hier gewoonte te zijn om direct na de geboorte gaatjes in je dochter’s oren te laten prikken, want tja…. als je toch in de kliniek bent…. Ik zal dus heel alert moeten zijn tijdens en na de bevalling en van tevoren duidelijk met mijn man moeten afspreken wat ik absoluut wél en niet wil. Overigens moet ik er nog achter zien te komen of echtgenoten hier überhaupt welkom zijn in de verloskamer.

Het wiel opnieuw uitvinden
Maar eerst moet ik een nieuwe gynaecoloog zien te vinden in Medellin. En uitzoeken of ik hier zwangerschapsyoga kan volgen, waar ik zwangerschapsproducten kan vinden en babyspullen kan kopen. Hoe kan ik de Nederlandse nationaliteit aanvragen voor ons tweede kindje? En hoe vind ik betrouwbare thuishulp voor ná de bevalling? Kraamzorg kennen ze hier niet, dus je moet zelf hulp in huis zien te regelen. Genoeg vragen waar ik de komende tijd antwoord op hoop te krijgen. Maar eerst dus verhuizen, morgen is de eerste dag van ons nieuwe leven in Medellin….

About the author  ⁄ Redactie

2 Comments

 • Beantwoorden
  Louise
  16/01/2014

  Hi meisje, wat een verhaal. Geweldig!!
  ja wat zal ik zeggen, 4 echoo’s?? weet je dus inmiddels wat het gaat worden haha……
  Ach en die gaatjes, ja die zijn er bij Dewi en Deborah, weliswaar niet meteen na de geboorte, maar wel snel in gekomen. Dan merken ze er inderdaad weinig van.
  En dan het wiel thuishulp na de bevalling. Een vliegticket oma Loetje kraamhulp?????………..
  Alleen gaat dan de kleine man (Dewi weet het nog niet) mee.!!!!
  Voor zover mijn berichtje.
  Heel veel succes, sterkte en alles, hou ons op de hoogte lieverd.
  Kus aan allemaal daar en een dikke voor de kleine man. Hoop je te zien, het moet, in april.

  xxxx

 • Beantwoorden
  Soraya
  16/01/2014

  Hoi Annelies,
  Er zijn veel uitagingen dit jaar voor jullie!
  Ik denk dat alles goed zal komen voor jouw zwangerschap en ik wens jullie heel veel geluk toe met jullie nieuw leven.
  Groeten van ons 3.