Zwanger in de auto: veiligheid voor alles

Als zwangere vrouw wil je er alles aan doen om je baby veilig te houden. Ook al zijn er risico’s op een ongeluk tijdens een autorit, wil dat niet zeggen dat je de straat niet meer uit kunt. Lees onderstaande tips voor een veilige autorit als je zwanger bent. 

Plaatje Artikel ZwangerMagazine Gordels

Foto: Pixabay.

Hoe draag je de gordel?

Het is verstand om het heupgedeelte van de autogordel onder de buik te dragen. Het diagonale stuk komt over de borst boven de buik. Plaats de gordel niet over de buik, maar ook zeker niet achter je arm of rug. Plaats een hoes over de gordel zodat de gordel niet wegschuift en minder ‘snijdt’. Je kunt ook een speciale zwangerschapsgordel aanschaffen, bijvoorbeeld die van BeSafe. Deze is veiliger voor je kind en is comfortabeler voor jou.

Goede ruimte tussen jezelf en het stuur

Als je zelf achter het stuur kruipt, plaats de stoel dan zo ver mogelijk naar achter. Zorg ervoor dat je nog wel comfortabel zit en bij de pedalen kunt. Kantel de rugleuning weg van het stuur en zorg er ook voor dat het stuur naar je borstbeen gekanteld is in plaats van je naar je buik. Houd je borstbeen minimaal 25 centimeter verwijderd van het dashboard of het stuur.

Word bijrijder 

Als het niet nodig is, ga dan niet zelf rijden. Hoe verder je bent in je zwangerschap, hoe dichterbij je baarmoeder bij het stuur komt. In een geval van een klein ongeluk kan dit al gevaren opleveren. Je man of je vriend wil vast even voor jou achter het stuur gaan zitten.

Wat te doen met Airbags?

Je hoort wel eens dat je je airbags moet uitschakelen als je zwanger bent. Dit is zeker niet het geval! Toekomstige moeders zitten het veiligst in de auto als ze een gordel dragen en de airbag is ingeschakeld.

Auto in orde

Een klein ongelukje kan al grote gevolgen hebben voor jou of voor je kind. Zorg dus altijd dat je auto helemaal in orde is. Zorg voor een extra check bij de garage, zorg dat de vloeistoffen op peil zijn, dat de remmen goed werken en controleer de banden wat vaker, bijvoorbeeld op de profieldiepte en bandenspanning. Zo ligt de auto beter op de weg en is de remweg veel korter.

Bewegingsruimte

Zorg voor voldoende bewegingsruimte in de auto of stop wat vaker om even de benen te strekken. Dat is beter voor de bloedtoevoer en voorkomt pijnen in je bekken of rug. Af en toe de stoel in ligstand zetten kan ook helpen.

Neem bij twijfel, complicaties of na een klein ongeluk altijd contact op met je huisarts. Met deze tips ben je gewoon vrij om te gaan en staan waar je wil, en zijn de risico’s voor je kindje een stuk kleiner.

Wat is jouw beste tip om veilig en comfortabel te reizen?

About the author  ⁄ Redactie

Comments are closed.